Historien

Sandvika Basketballklubb (SBBK) ble stiftet ut fra den stigende interesse for basketballsporten ved Valler Gymnas i Bærum. Den 2. juni 1967 fikk elevene ved hjelp av gymnastikklærer Jan Petter Hansen i stand et konstituerende møte ved skolens biologisal.

Fra første stund viste klubbens medlemmer et sterkt engasjement, ikke bare for egen klubb, men også i diverse komiteer i krets og forbund med ansvar for administrasjon og organisering av norsk basketball generelt. Norges Basketballforbund (NBBF) ble stiftet 28. januar 1968, og nettopp Jan Petter Hansen hadde formannsvervet denne første tiden.

Ved siden av en drøss med lokale serie- og kretsmesterskap kan Sandvika Basketballklubb vise til tre NM-gull for Senior Damer, ett NM-gull for Senior Herrer, samt flere i aldersbestemte klasser. I 1980 presterte klubbens herrelag å avansere til 2. runde i Europa-cupen og møtet med storklubben Kaunas Zalgiris fra Litauen (den gang Sovjetunionen) er unik i norsk basketballsammenheng. Sandvika Basketballklubb kan også vise til sier i Scania-Cup (en tradisjonsrik invitasjonsturnering og det nærmeste vi kommer et nordisk mesterskap for yngre spillere) da våre Junior Herrer vant i 2007. Klubben har levert flere landslagsspillere og hele fire spillere fra Sandvika var representert på G18-landslaget da Norge for første gang vant i Nordisk Mesterskap i 2008.

Klubben hadde 50års jubileum i 2017, og i den anledning ble det trommet sammen til jubileumfest i Gamle Politistasjon i Løkkeåsveien i Sandvika. Jan Petter Hansen – “Piter”, Basketballforbundets først formann og også sterkt delaktig i etableringen av Sandvika BBK, holdt tale og sa bl.a:

«Jeg var nybakt gymlærer i 1960 og fant ut at håndball ikke egnet seg som idrett i en 10 x 20 meter stor gymsal. Vi hadde ikke regler eller noe å forholde oss til, så det var et nybrottsarbeid. Men det var flere som hadde vært i USA og som var veldig forutseende og hadde fått tilsendt en del regler. Etter hvert flyttet tyngdepunktet seg fra Valler til Eikeli.
Ullern vant det første norgesmesterskapet i 1968, men Bærum BBK de ti neste for menn og ni på rad for kvinner. Men det var behov for en ny klubb i Bærum og 2. juni 1967 ble Sandvika Basketballklubb stiftet på Valler Gymnas, med Ola Brekken som klubbens første formann. Vi var en foregangsklubb også for jenter og kvinner, så vi må kunne si vi har gjort en stor innsats i likestillingens navn. Og vi hadde aller flest yngre lag i seriespill.»

Sandvika Basketballklubb’s 11 stiftere, fra venstre: Thore Rønning, Per Christiansen, Kjell Dagestad, Ola Brekken, Bente Diesen, Ketil Sand, Jan Petter Hansen og Bjørn Fritzen. 3 stk som ikke var tilstede på jubileumsfesten: Arild Bratli, Svein Mundal og Terje Gardal. FOTO:Arild Sandven.